Assalamualaikum.
Selamat hari ahad you all! Masak apa untuk makan tengah hari? Mesti menu yang special2 kan. Gud2.
Hari ni aku masak satu lauk jer.yelah makan berdua je dengan hubby. Yang penting tak membazir, ye dok.
Macam tajuk kat atas tu la..kali ni aku cuba buat ikan sweet sour pulak. Guna ikan cencaru you, selalunya orang buat cencaru sumbat tapi aku bantai buat sweet sour.hehe.
Ok2 hentikan merepek..
Apa lagi, jom kita ke dapur.
Bahan-bahan:
2 ekor Ikan cencaru sederhana besar (bawal/siakap/kerapu)
3 sudu besar cili boh/cili kering blend
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 ulas bawang putih di ketuk
2 cm halia
1 btg serai di ketuk
1/2 batang karot di dadu
1/2 batang timun di dadu
1/2 bawang besar
Brokoli
Capsicum/1 biji lada merah
Garam
Gula
Cara-cara.
Ikan di sapu garam kunyit dan digoreng.
Untuk kuah, tumis bawang putih, serai, halia sampai naik bau.
Masukkan cili boh tumis sampai naik minyak. Campur sos cili dan tomato.Masukkan air sikit. Masukkan sayur-sayuran.
Last sekali perasakan dengan garam dan gula. Gaul sampai masak.
Tuangkan kuah atas ikan yang dah siap di goreng tadi. Then boleh la hidang, makan dengan nasi panas2.syokk..
0 comments:
Post a Comment