assalamualaikum.
(Amaran: ini entry tertangguh berbulan lamanya haha)
Korang mesti pernah makan meatball kat IKEA kan. alaa dish yang you must try bila shopping kat sana.
famous jugak la..aku dah lama tak pergi sana. sebab tak tahu nak beli apa. dah naik rumah nanti boleh la kot menyinggah beli perabot.hehe ok lambat lagi yer tapi macam dah tak sabar hee.
ok dah dah.berbalik pada topik.
hari ni aku nak share buat gravy aka kuah meatball.kalau korang rajin nak homemade meatball tu pun ok juga..hehe.
macam biasa sebelum share resepi, kita share gambar dulu yer.
swedish meatball with potatos
RESEPI GRAVY MEATBALL
meatball (beli brand TESCO je), goreng dgn olive oil sampai perang. tanpa minyak pun blh.
kentang goreng.(aku rebus je kentang dengan sedikit garam,tabur black pepper dan oregano.)
gravy;
2 sudu butter/planta
1 stgh sudu tepung gandum
1 biji bawang holland
1 biji tomato
1/stgh cwn air
100ml susu segar/cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
1 sudu gula
1 kiub pati ayam
2 sudu sos /serbuk lada hitam
cara-caranya;
- cairkan butter
- tumis bawwng holland sampai layu
- masukkan tepung gandum sampai berubah warna
- masukkan tomata sampai layu
- masukkan air,susu,sos tomato,sos lada hitam,kicap manis,sos tiram, pati ayam,gula
- perasakan dgn garam
kacau sampai masak dan make sure kuah tak berketul.tutp api dan blend gravy sampai halus.
boleh tuang atas meatball. hidang bersama kentang dan jem blueberri kalau ada hehe
tadaaa..da siap. selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment